Gedachten Uitpluizen 3.0

twitterbutton.nl

 

 

Nieuw: Training CGT – Ultra High Risk (open inschrijving)

Vroegdetectie en vroegbehandeling zijn bij meerdere ziekten en stoornissen efficient en kosten-effectief. De ingrepen zijn beperkter in omvang, succesvoller, de prognose is beter en de gezondheids-winst wordt bereikt tegen lagere kosten dan niets doen.

Meer informatie

 

 

TTV Kaft (klein)

Therapeutische Technieken en Vaardighedenboek

In het Gedachten Uitpluizen protocollenboek dat te koop is via onze webshop staan zeven cognitief gedragstherapeutische protocollen voor psychotische klachten beschreven. Hierin wordt regelmatig verwezen naar cognitief-gedragstherapeutische technieken en vaardigheden. In het gratis  digitale therapeutische technieken en vaardigheden boek staan de details van deze technieken en vaardigheden beschreven.

 

Het boek is gratis en mag verspreid worden, sterker nog, dat willen wij graag, zodat nog meer mensen CGT op een goede manier toepassen. Ja, u mag ook delen overnemen, maar natuurlijk wel met een goede bronvermelding :-)

 

U kunt het boek downloaden via het tab-blad Downloads of door hier te klikken.

 

 

Dalai Lama en Beck ontmoeten elkaarDalai Beck

Twee bijzondere mensen die heel veel goeds doen en gedaan hebben. Kort verslag van de ontmoeting

Download Dalai Lama136 downloads

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is CGT?

Samen met de VGCT hebben we een filmpje gemaakt om Cognitieve Gedragstherapie meer onder de aandacht te brengen door kort en helder uit te leggen wat het is. De bedoeling is dat dit de eerste uit een reeks is. Elk filmpje laat dan zien wat CGT kan doen bij een bepaald symptoom zoals, angst, somberheid, slecht slapen etc.

Filmpje zien? Er is een versie met Nederlandse voice over en een met Engelse voice over. Dat gaat via ons YouTube kanaal: Pluizenfilms

Ook kun je het filmpje downloaden voor eigen gebruik. Kijk onder het menu: Downloads

 

 
Houd uzelf op de hoogte middels de Nieuwsbrief. Nog geen abonnee? Registreer hier voor onze nieuwsbrief.

 

 

 

Download de laatste Nieuwsbrief!

 

 

 

boekomslagGedachtenUitpluizen

Terugkijkend was het al in de eerste versie van Gedachten Uitpluizen zichtbaar. Het gaat om het uitpluizen van de overtuigingen die de patiënt over zijn vreemde belevingen heeft, en om het verminderen van de gedragsimpact. We richtten ons destijds echter vooral op stemmen en achterdocht, passend bij schizofrenie en andere ‘klassieke’ psychotische beelden. In versie 2.0 ging het ook om de co-morbide stoornissen die het effect van de psychotische symptomen sterk beïnvloeden. In de huidige versie 3.0 staat het psychotisch symptoom in al haar verscheidenheid centraal, niet langer geplaatst in de context van een diagnose. Gedachten Uitpluizen is een transdiagnostische interventie geworden. Logisch, want psychotische symptomen komen twaalf maal meer voor dan sec schizofrenie. Wanneer wordt een vreemde opvatting een waan? En wanneer wordt een intrusieve gedachte een hallucinatie? Wanneer is een stem van een dader een herbeleving en wanneer wordt het een ‘stem’?

 

Het gaat over de mate van overtuiging, de hoeveelheid angst die het oproept en de beïnvloeding van het functioneren. We beschrijven hoe deze blik kan helpen bij zeer sterke disfunctionele opvattingen — over vreemde belevingen — die ook veel voor komen bij andere diagnoses. Of eigenlijk, de diagnose doet er niet meer toe. Het gaat over het uitpluizen van de gedachten die leiden tot beperkingen in het geluk en vrijheid.

 

In Gedachten Uitpluizen 3.0 staan 6 protocollen die u helpen om CGT te doen bij mensen die last hebben van

·      Overmatige achterdocht

·      Stemmen die somberheid oproepen

·      Stemmen die angst oproepen

·      Stemmen die schaamte oproepen

·      Demoralisatie en negatieve symptomen

·      Geesten, djinns en magie

 

Daarnaast is er het protocol voor “Mensen met een ultrahoog risico op het ontwikkelen van ernstige psychische klachten”. En ook zijn er handvatten voor overige psychotische klachten, zoals bij grootheidswanen, somatische wanen, controlewanen, niet-auditieve hallucinaties, en meer.

 

In het boek zijn de protocollen uitgebreid beschreven inclusief tips en trucs. Op deze website staan de benodigde formulieren. Ook kunt u de kale protocollen downloaden die u tijdens de therapie kunt gebruiken als handleiding. Om de formulieren en protocollen te kunnen downloaden moet u zich registreren.

 

Naast het protocollenboek is er ook een vaardighedenboek met daarin alle basale competenties om de protocollen uit te kunnen voeren. Dit wordt een gratis te downloaden boek. We zijn er nu druk mee bezig.

 

Op het YouTube kanaal Pluizenfilms, treft u de originele instructie video’s aan van 1.0 en tal van andere bruikbare filmpjes.

 

Bent u geschoold in versie 1.0 of 2.0, dan zult u merken dat 3.0 een logisch vervolg is. Wij bieden een bijspijkercursus aan om de transitie zo mooi mogelijk te laten verlopen. Ook organiseren we cursussen voor beginners en gevorderden.

 

 

Om optimaal met Gedachten Uitpluizen te kunnen werken raden wij u aan om het Handboek Psychose te lezen (www.uitgeverijboom.nl).