“Ze zei dat ik op mijn 40ste de man van mijn leven zou tegenkomen”

Pictogram
ZZD-Waarzeggerij

Wat is het?

Waarzeggerij is een manier om zicht te krijgen op een bepaalde vraag of situatie door middel van een soort ritueel of proces. Manieren van waarzeggen zijn astrologie (sterren kijken), grafologie (via het handschrift), handlezen, numerologie, tarot, theeblaadjes, koffiedik kijken, glazen bol, orakelbotjes, patroon van weggeworpen zout enzovoorts.

Wat weten we ervan?

Geen van de waarzegmethodes is ooit wetenschappelijk bewezen effectief gebleken. In onze samenleving wordt het als een volksvermaak gezien hoewel er natuurlijk altijd mensen zijn die er echt in geloven en er tamelijk uitgebreide studies en opleidingen in astrologie en numerologie volgen. Mensen die deze opleidingen volgen zijn geen oplichters; vaak zijn het mensen met een sterk ontwikkelde intuïtie en een hang naar mystiek die zich hiermee bezighouden.

In de verre geschiedenis kon waarzeggerij een regelende functie hebben, de waarzegger was dan een persoon die raad gaf in bijvoorbeeld religieuze kwesties. Het kon en kan echter ook als machtsmiddel of als oplichterij ingezet worden.

In het middeleeuws Europa was waarzeggerij verboden; iedereen was er dol op want mensen waren toen nog ongeletterd en behoorlijk bijgelovig; je kon ze dus alles wijsmaken als je maar de juiste snaar raakte zoals het verkrijgen van liefde, geld en gezondheid en het voorkomen van ziekte, mislukte oogsten.

Wat kun je eraan doen?

Waarzeggerij, astrologie, numerologie en tarotkaarten kunnen je helpen om even stil te staan bij het leven zoals het nu is en dat is wel het leuke ervan. Maar het kan de toekomst echt niet voorspellen, daar is nog nooit bewijs voor gevonden namelijk.

Blijf ook kritisch en vraag je bij uitspraken en voorspellingen af: geldt dit niet voor iedereen? Als je bijvoorbeeld je horoscoop leest kan je denken “dat gaat echt over mij!”. Lees dan eens de tekst van de andere sterrenbeelden; waarschijnlijk voel je je dan net zo aangesproken. Of bij tarotkaarten — waar iedereen ontzag heeft voor de “doodkaart” – deze kaart zou betekenen dat er dood is in je leven. Tja, bij wie niet? Er is altijd wel iemand overleden die je kent, of iemand erg ziek. Of dood gaat over afscheid nemen of een nieuw begin; tja, dan past die kaart altijd wel!

Filmpjes over cold reading:

Hier wordt het Forer-effect uitgelegd, een bepaalde manier van cold reading.

En soms gaat het mis (zelfs bij de besten …)

Derren Brown die wat cold reading trucs uitlegt:

In actie
Nog meer actie