Door Eva de Bruin
We weten dat psychotische stoornissen allerlei beperkingen kunnen meebrengen. Er is vaker sprake van werkeloosheid, sociaal isolement, eenzaamheid, woonproblemen en verminderde kwaliteit van leven. Bewegen heeft, gebleken uit eerder onderzoek, een positief effect op lichamelijke gezondheid, voorkomen van vroegtijdig overlijden, verbeteren van stemming en cognitie, en op de positieve en negatieve symptomen bij mensen met psychotische stoornissen.
Centraal in deze meta-analyse staat het effect van bewegen op het globale, sociale en dagelijks functioneren en het functioneren op het werk.
De data van 17 gerandomiseerde studies zijn gecombineerd. De helft van de 734 deelnemers was toegewezen aan een van de begeleide bewegingsprogramma’s. Dit kon een individueel of groepsprogramma zijn, bestaande uit o.a. aerobics, (hard)lopen, krachttraining of een gemengde training. De verschillende bewegingsprogramma’s varieerde in de looptijd van het programma (4-32 weken), de frequentie (1-5x/w) en duur van de sessies (30-100 min). In de helft van de studies kregen de deelnemers geen alternatief aangeboden, terwijl ze in andere studies stretching- sessies kregen die net zolang duurde als de bewegingsprogramma’s.
Bewegen verbeterde het globale functioneren (matig effect), waarbij er een beter resultaat werd gevonden voor mensen die matig-intensief bewogen, aerobic oefeningen deden en/of individueel begeleid werden. Bewegen zorgt voor verbeterd sociaal en dagelijks functioneren (beiden matig effect). In twee studies werd een positief effect van bewegen op werk gevonden.
Het effect van bewegen op het functioneren van mensen met een psychotische stoornis ligt in lijn met de effecten gevonden voor CRT, CGT en een arbeidscoach. Daarmee is bewegen een belangrijke aanvulling op het huidige behandelaanbod om herstel te bevorderen.
Het toevoegen van matig tot intensieve, begeleide beweging aan de behandeling, kan cliënten helpen beter te functioneren op meerdere levensgebieden.
Verder onderzoek naar o.a. het soort training, de frequentie, de duur en de verschillende doelgroepen (zoals mensen met een eerste psychose en mensen met schizofrenie) is nodig om het beste format voor bewegingsprogramma’s te bepalen.
Artikel