“Het wordt me allemaal teveel, totaal uitgeput! Ik lijk wel verward en gek”
Pictogram
ZZD-Burn out

Wat is het?

Burn-out is het gevoel van totale uitputting, zowel lichamelijk als geestelijk. Dit totaal opgebrand zijn, kan leiden tot ernstige beperkingen in het dagelijkse functioneren.
Bij burn-out klachten komen soms ook psychotische symptomen voor, zoals het horen van stemmen of je achterdochtig voelen. En wanneer je je moe en opgebrand voelt, is het vaak nog lastiger om eventueel verwarrende gedachten te corrigeren en  je hoofd wat op orde te houden.
Een burn-out is vaak werk gerelateerd, en kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld wanneer er constant een te hoge werkdruk is of wanneer er conflicten zijn op het werk. Maar burn-out kan ook ontstaan door andere oorzaken, zoals financiële zorgen of zorgen om familieleden (mantelzorgers). Burn-out in gewoon Nederlands is: opgebrand zijn. Dat zegt eigenlijk alles.

Hoe ontstaat het?

Een burn-out is het gevolg van langdurige overbelasting door bijvoorbeeld stress. Lichamelijke en psychische klachten nemen toe en er wordt dan vaak te weinig aandacht aan besteed.
•Lichamelijk klachten zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, extreme vermoeidheid en duizeligheid.
•Onder psychische klachten vallen angstklachten, slechte concentratie, vergeetachtigheid, gebrek aan zelfvertrouwen en prikkelbaarheid.
Voorbeeld:
Tom, 28 jaar, heeft een goede baan bij een verzekeringsmaatschappij. Hij behaalt al jaren goede resultaten. Het is een sociale, betrokken collega met veel humor. Met zijn partner heeft hij een huis gekocht, dus buiten werktijd wordt er geklust. Als zijn moeder overlijdt, regelt hij alles rond de crematie. Enkele weken later gaat Tom steeds slechter slapen, zit nachten achter zijn computer. Zijn vriendin merkt geen contact meer met hem te krijgen en wordt bezorgd. Tom heeft midden in de nacht allerlei inzichten en ziet verbanden tussen gebeurtenissen die zijn omgeving niet ziet. Hij voelt zich onbegrepen en gespannen.

Wat kun je eraan doen?

Tijd nemen om te herstellen is erg belangrijk bij burn-out klachten. Zorg voor ontspannende activiteiten en kijk hoe je je slaap weer kunt verbeteren als je slecht slaapt. Een valkuil is om vooral veel te gaan rusten als je moe bent. Veel mensen herstellen het beste van stress juist door bezig te zijn met milde activiteiten.
Wandelen, werken in de tuin, klusjes doen. Daarbij is het goed om op te letten dat het dingen zijn waarbij je je niet hoeft in te spannen en dat het ook niet zo doel- of prestatiegericht is. Het gaat om te bewegen en niet om te sporten. Sporten voelt vaak fijn als je het gedaan hebt, maar pas op dat je niet weer bezig bent met je te overbelasten.
Herstellen van stress kost veel tijd en je kunt eigenlijk bijna niets doen om dat herstelproces te versnellen. Je kunt wel allerlei dingen laten die het herstel tegen gaan.
Daarnaast is het raadzaam om te kijken in welke situaties je vooral last hebt van stress en spanning. Probeer die situaties eens anders te benaderen dan je gewend bent door bijvoorbeeld de lat voor jezelf lager te leggen en je grens aan te geven.
Probeer ook iemand in vertrouwen te nemen en over je problemen te praten. Dat kan een vriend of vriendin zijn maar ook een hulpverlener. Je kunt met een hulpverlener uitpluizen wanneer het gestreste, verwarde gevoel precies begint, wat het met je doet en hoe je er mee om kunt gaan.

Het is bekend dat klachten zoals stemmen horen of overmatige achterdocht, negatief beïnvloed worden door blowen. Blowen is fijn als je je gestrest voelt, af en toe wat blowen is helemaal niet zo erg. Mocht je regelmatig blowen, probeer dat dan te stoppen en zoek hulp wanneer dit je niet zelf lukt. 

Pictogram
ZZD-Burn out