“Ik heb het idee dat ze achter me aan zitten en me willen vermoorden. Ook denk ik dat ik iemand moet vermoorden.”

Pictogram

Wat weten we ervan?

Er zijn mensen in Nederland die bang zijn om vermoord te worden. Gelukkig is die kans erg klein. Ook is de kans klein dat u iemand zult vermoorden. Laten we eens naar de feiten kijken.

Sinds 2001 is het aantal moorden sterk gedaald. Er worden elk jaar ongeveer 160 mensen vermoord. Dat is ongeveer 1 op de 100.000 mensen. Zowel daders en slachtoffers zijn in de meeste gevallen mannen. Er vallen 640 doden per jaar in het verkeer. Je kans om te overlijden door een verkeersongeval is dus vier maal groter dan vermoord te worden.

Ongeveer 30 procent van het jaarlijks aantal moorden in Nederland vinden plaats in de familie sfeer. Het grootste deel hiervan is dat de ene (ex)partner de andere (ex)partner wat aandoet. Vaak gebeurt dit in relaties waarin al veel geweld speelde.

Ook veel moorden vinden plaats tussen criminelen onderling. De meeste criminele moorden hebben met de handel in drugs te maken.

We kunnen dus zeggen dat voor iemand die het goed met zijn familie kan vinden en geen (grote) criminaliteit bedrijft, de kans nog veel kleiner is dan de kans voor de gemiddelde bewoner van Nederland. Nederland is een veilig land om in te wonen, zeker wat betreft het risico om vermoord te worden.

Wat kun je eraan doen?

De kans om vermoord te worden is dus heel erg klein. Je kunt de kans nog kleiner maken door niet te gaan handelen in drugs en als je drugs gebruikt deze te kopen van betrouwbare mensen die geweld schuwen. Stop je met het gebruik van drugs, dan heb je een nog kleinere kans om vermoord te worden.

Ook mensen die vaak in aanraking komen met politie omdat ze zelf gewelddadig zijn, hebben een grotere kans om slachtoffer te worden van geweld. Weet je van jezelf dat je vaak ruzie hebt en makkelijk geweld gebruikt, bespreek dan eens met een hulpverlener hoe je je beter kunt beheersen. Hiervoor zijn cursussen ontwikkeld die prima helpen. Je kunt dan leren om problemen op een andere manier op te lossen dan met geweld.

Helaas is het wel zo dat mensen waar het niet zo goed mee gaat een iets grotere kans hebben om slachtoffer van geweld te worden. Dit komt doordat hun weerbaarheid niet zo groot is, en ook omdat zij soms rondhangen op plekken die niet zo veilig zijn. Heb je zelf het gevoel dat je kwetsbaar bent, dan is het zeker verstandig om dit eens te bespreken met een hulpverlener en te kijken hoe je weerbaarder kunt worden. Ook kan het verstandig zijn om samen met je hulpverlener te onderzoeken wat onveilige plekken zijn. Je kunt dan samen kijken hoe je je leven veiliger in kunt richten.