Help, er zitten beestjes in mijn lichaam!

Pictogram
ZZD Beestjes

Wat is het?
Heb je het gevoel dat er iets kriebelt onder je huid of dat er beestjes onder je huid zitten? Denk je geïnfecteerd te zijn door parasieten, zoals wormen, insecten, schimmels of bacteriën? Je bent niet de enige. Het kan zijn dat je het idee hebt dat je huid verkleurt, pijn doet of dat er wormen door je aderen kruipen.

Wat weten we erover?
Ons lichaam is bevolkt met zogenaamde micro-organismen. Dat is juist goed, want de overgrote meerderheid van micro-organismen hebben we nodig, ze zorgen ervoor dat je gezond blijft! Maar wanneer je denkt dat er schadelijke beestjes op je huid of in je lichaam zitten, en deze je gezondheid bedreigen, kun je daar erg angstig van worden. Door de angst ga je nog meer letten op alles wat je in of op je huid voelt en dat versterkt je overtuiging en je angst nog meer. Deze toegenomen aandacht voor dreiging en voor wat jij denkt dat er aan de hand is, noemen we ook wel selectieve aandacht (hierover is ook een ZoZitDat-je geschreven).

Veel mensen gaan zelf dokteren met hun klachten. Ze proberen bijvoorbeeld diverse soorten bestrijdingsmiddelen uit en proberen zo zelf de klachten te verhelpen. Helaas zien we dat de klachten hierdoor vaak juist toenemen. Zo kan de jeuk, die je mogelijk al had, erger worden waardoor je je huid misschien kapot krabt en er wonden ontstaan. Naast de lichamelijke klachten zien we ook vaak dat mensen zich schamen voor deze klachten en zich terugtrekken uit sociale relaties. Dit kan ertoe leiden dat je je eenzaam, somber en machteloos gaat voelen.

Wat kun je eraan doen?

Het is belangrijk om je altijd eerst te laten onderzoeken door je huisarts. Soms kan de huisarts je doorverwijzen naar een medisch specialist. Bij een lichamelijke oorzaak kan voor veel mensen medicatie goed helpen. Ga in elk geval nooit zelf dokteren!

Regelmatig wordt er echter geen onderliggende lichamelijke oorzaak gevonden In dat geval kunnen adviezen worden gegeven hoe je beter voor jezelf kunt zorgen en hoe je beter met deze klachten om kunt gaan. Soms ontstaan deze klachten namelijk door andere oorzaken, zoals bepaalde gewoontes of ongezonde gedragspatronen. Eet dus gezond en zorg ervoor dat je goed slaapt. Probeer ook voldoende te bewegen en afleiding te zoeken. Richt je aandacht op positieve dingen en zorg voor een betekenisvolle daginvulling. Alcohol en drugs kunnen de oorzaak van dit soort belevingen zijn. Als je alcohol of drugs gebruikt en je herkent de hier beschreven klachten, probeer dan te stoppen met alcohol of drugs of zoek zo nodig professionele hulp hiervoor.

Onthoud dat het moeilijk is om hier alleen mee te moeten worstelen. Deel je zorgen en angsten daarom met mensen die je vertrouwt en die je kunnen steunen.

Een cognitief gedragstherapeut kan je verder helpen om adequaat met deze klachten om te gaan.