“Het leek wel alsof alles over mij ging. Wanneer ik de televisie aanzette had ik het idee dat het onderwerp voor mij was bedoeld. Dingen die ik net had gedacht, las ik terug in de krant”

Pictogram
ZZD-Betrekkingsideeen

Wat is het?

Soms lijkt het wel alsof alle informatie over jou gaat. Vind uit hoe dit kan!

Je hart is net gebroken en vol liefdesverdriet zet je de radio aan. Je hoort Anouk op de radio, ze zingt over een verloren liefde. Niet eerder is je opgevallen dat de tekst zo aansluit bij hoe jij je voelt. Het lijkt wel of dit nummer speciaal voor jou is geschreven!

Het is gelukkig heel normaal om te denken dat iets over ons gaat terwijl dit toch niet het geval is. In de psychologie noemen ze dit betrekkings-ideeën. Bijvoorbeeld de gedachte dat mensen om je lachen als je langs ze loopt, terwijl ze in werkelijkheid lachen om een grap die net is gemaakt. Of wanneer je de gedachte hebt dat mensen je lelijk vinden of je afkeuren, terwijl ze in werkelijkheid niet met je bezig zijn. Wanneer je een slechte dag hebt of wat onzeker bent, kun je meer last hebben van dit soort gedachten. Ook in de puberteit hebben veel mensen hier last van.

Betrekkings-ideeën komen dus vaak voor en zijn een heel normaal verschijnsel. Het wordt pas vervelend als je continu het idee hebt dat dingen over jou gaan en als het dan steeds om negatieve dingen gaat. In dit geval kan het je bang maken of verdrietig en kan het maken dat je situaties uit de weg gaat.

Wat weten we ervan?

Bij betrekkings-ideeën speelt een aantal zaken een rol. De belangrijkste daarvan is aandacht. Emoties hebben hier invloed op. Als we bang zijn merken we meer dingen op die kunnen wijzen op gevaar. Of wanneer je honger hebt, gaat je aandacht sneller naar mensen die zitten te eten. We noemen dit selectieve aandacht. Omdat de informatie aansluit bij hoe je je voelt, lijkt de informatie ook extra van belang.

Dopamine is een stof in de hersenen die onze aandacht stuurt. Dopamine kan zorgen dat dingen in het midden van de aandacht komen te staan en van persoonlijke betekenis lijken te zijn. Wanneer mensen onder grote druk staan, erg moe zijn of slecht in hun vel zitten kan de afgifte van dopamine ontregelen Zo kan het zijn dat neutrale informatie nu binnenkomt als iets dat over jou gaat.
Wat kan je eraan doen?

Wat kan je eraan doen?

Bedenk dat het normaal is om soms het idee te hebben dat iets over jou gaat. Iedereen heeft dit wel eens. Dit wil echter niet zeggen dat het ook waar is.

Radio’s spelen geen nummers speciaal voor jou en televisie redacties maken geen uitzendingen met jou in gedachten.
Wat kan helpen is je bedenken dat het ook niet zo logisch is dat alles en iedereen aandacht besteedt aan jou. De meeste mensen zijn al druk genoeg met hun eigen leven. Probeer verder te gaan met wat je aan het doen was en kijk of het lukt je aandacht ook weer op andere zaken te richten.

Er zijn een paar andere ZZDjes die je misschien ook wel boeiend zult vinden:
• Dopamine
• Emotioneel redeneren
• Selectieve aandacht