“Ik weet echt zeker dat iemand mij riep, maar toen ik om me heen keek was er niemand!”


Icoon
ZZD-Stemmen horen

Wat is het?

Stel, je bent alleen thuis en je hoort ineens een stem die iets tegen je zegt, een woord, of een zin, of iets wat je niet eens goed kunt verstaan. Hoe moet je dat begrijpen? Als je zoiets meemaakt en het blijft terugkeren, kun je daar op veel verschillende manieren op reageren. Sommigen schrikken, anderen worden nieuwsgierig. Maar vaak is het verwarrend en roept het vele vragen op. Ben ik raar aan het worden? Waar komt dit vandaan? Hebben andere mensen dit ook of ben ik de enige? Moet ik me er ongerust over maken? Zeker als het stemmen zijn die rare of nare dingen tegen je zeggen of je opdragen om rare of nare dingen te doen, is dat vervelend. Je wil gewoon weten wat er aan de hand is en wat je ermee moet of kunt. Dat willen we graag op deze ZZD uitleggen.

Wat weten we ervan?

Allereerst, stemmen horen is helemaal niet zo ongewoon of raar. In Nederland heeft een op de tien mensen weleens een stem gehoord. Ook bijvoorbeeld tijdens het lezen horen veel mensen stemmen, bijv. van de personen over wie ze lezen. Stemmen worden ergens in onze hersenen gemaakt, zonder dat ze door ons zelf zijn bedacht. Vergelijk het met dromen. Soms heb je een droom die volkomen onbegrijpelijk is en die je ook niet hebt bedacht. Zo kunnen stemmen ook in je opkomen.

Stemmen horen is volstrekt onschuldig en geen reden om ongerust over te zijn. Problemen ten gevolge van stemmen horen, kunnen er wel ontstaan als je er bijvoorbeeld teveel door in beslag wordt genomen. Of als je echt gaat luisteren naar wat ze zeggen, of gaat doen wat ze je opdragen. Dat is op zich ook niet zo vreemd want vaak zeggen stemmen dingen waar jij in je leven mee bezig bent. Dan ben je misschien geneigd te geloven wat ze zeggen. Maar stemmen weten nooit meer dan jij zelf al weet van jezelf. Probeer een stem maar eens te vragen wat er morgen gaat gebeuren. Of waar een boek over gaat wat jij zelf niet gelezen hebt. Je krijgt geen antwoord of een verkeerd antwoord.

Wat kun je eraan doen?

Misschien vraag je je af waarom jij dan wel stemmen hoort en anderen niet. Dat heeft te maken met een bepaalde gevoeligheid in je brein die anderen minder hebben. Daardoor hoor je jouw eigen gedachten als stemmen van een ander. Maar het blijven jouw gedachten. Er zijn ook mensen die er helemaal geen probleem mee hebben en hun stemmen zelfs prettig vinden. Het belangrijkste dat we hier duidelijk willen maken, is dat stemmen niets met jou als persoon te maken hebben. Jij bent als persoon niet verantwoordelijk voor wat de stemmen zeggen. Jij bent ook niet de persoon die zegt wat de stemmen zeggen.

Toch is ook wel lastig, want er gebeurt iets waar je weinig controle over ervaart. Als je er nu echt te veel last van krijgt, raden we je aan om gewoon rustig te blijven. Het beste is om je niet op te winden over de soms nare dingen die ze beweren. Probeer het je niet aan trekken of het te negeren. Ga niet met ze in gesprek, maar ga even andere dingen doen. Neuriën helpt je soms even uit de hoogste nood, evenals muziek luisteren met oortjes in. Maar ook een warm bad, een gesprek met een vriend(in), een wandeling maken, een krantje lezen of een kop thee gaan zetten, zijn methodes die soms kunnen helpen.

Beschouw stemmen horen als een soort van ‘geluidsvervuiling’, vervelend maar onschadelijk. Als je er toch te veel last van blijft houden, raden we je aan contact te zoeken met je huisarts. Die kan je verwijzen naar een expert. Er bestaan werkzame behandelmethoden die er op gericht zijn om er nog beter mee te leren omgaan zodat je er nog minder door gehinderd wordt.

Meer weten?

www.Gedachtenuitpluizen.nl Ga naar de Groene regel boven aan de pagina en zet de cursor op ‘Downloads’. Klik dan op ‘Werkboek Buitengewone ervaringen’ en download het ‘BOE Werkboek’ Vanaf pagina 38 wordt meer uitleg gegeven.

Iris Sommer: Stemmen horen (Uitgeverij Balans, 2011). In dit boek kun je alles lezen over wat we vanuit wetenschappelijk onderzoek weten over stemmenhoren. Het is zo geschreven dat het voor iedereen goed te begrijpen is.