Slapeloosheid wordt niet alleen als in standhoudende factor bij psychose gezien, maar ook als oorzaak. Logisch dus om slaapproblemen bij de UHR-groep (mensen die nog nooit een psychose hebben gehad, maar er wel een verhoogd risico op lopen) te behandelen en te kijken of dit misschien de subklinische psychose klachten vermindert of zelfs psychose kan helpen voorkomen.
 
Twaalf mensen met UHR-profiel kregen een slaap-CGT-behandeling van 8-sessies aangeboden. Elf van hen volgden alles tot het einde. De cliënten zijn echter niet lang gevolgd; slechts 1 maand na afronding van de interventie. Wel bleek dat de slaapkwaliteit aanzienlijk verbeterde, en dat dit ook samenging met gunstige veranderingen op gebied van stemming en subklinische psychose klachten.
 
Geen van de cliënten had in de duur van de studie (4 maanden) een daadwerkelijke psychose gekregen. Of ze dat wel hadden gekregen als ze geen slaap-interventie hadden gehad, is moeilijk te zeggen. Het functionerings-criterium van UHR-profiel werd niet meegenomen, waardoor deze groep cliënten misschien toch een relatief laag risico op psychose had.
 
Maar dat stemming verbeterde en subklinische psychose klachten verbeterden is een gunstige indicatie. Het aanpakken van slaapproblemen binnen deze groep lijkt nuttig voor deze klachten, en is tegelijkertijd op zichzelf staand ook gewoon zinvol voor de ervaren slaapproblemen zelf.
 

Bradley J, Freeman D, Chadwick E, Harvey AG, Mullins B, Johns L (2017). Treating sleep problems in young people at ultra-high risk of psychosis: a feasability case series. Behavioural and cognitive psychotherapy, in press.

Artikel