Iedereen weet wel hoe vervelend het is om een nacht slecht te slapen. Maar kan slecht slapen je ook psychotisch maken?

Slaapproblemen komen veel voor onder patiënten met psychotische stoornissen. De meest gerapporteerde slaapproblemen zijn problemen met inslapen, doorslapen of te kort slapen. Onduidelijk is nog wat nu wat voorspelt: gaat iemand slecht slapen vanwege de psychose, veroorzaakt slecht slapen misschien wel de psychose, of is slecht slapen een kenmerk van andere onderliggende stemmingsklachten? De onderzoekers probeerden deze vraag te beantwoorden door slaapproblemen bij mensen met een ultrahoog risico (UHR) voor psychose te onderzoeken

In dit onderzoek kregen 36 UHR mensen die voldeden aan de criteria van UHR en 31 gezonde controles gedurende 5 nachten een apparaatje om hun pols. Dit polsbandje hield onder andere bij wat de totale duur van de slaap was, het aantal keren dat iemand per nacht wakker werd, het aantal minuten dat iemand wakker was tussen inslapen en ontwaken en de mate van beweging tijdens de slaap. Daarnaast moesten de deelnemers vragenlijsten invullen over hun eigen beleving van de slaap. De mate van depressieve klachten werd ook meegenomen om voor te controleren, vanwege de sterke relatie tussen depressieve klachten en slecht slapen.

Vergeleken met de gezonde controles lagen de UHR patiënten ‘s nachts langer wakker, bewogen ze meer tijdens hun slaap en hadden ze minder slaap fases. Bij de UHR patiënten bleek de mate van slaapproblemen tevens gerelateerd aan de mate van psychose-achtige ervaringen. Daarnaast werd bij 23 UHR patiënten gekeken naar wat slaapproblemen deden met psychose-achtige ervaringen op 12 maanden na de eerste meting. Hieruit bleek dat de slaapproblemen ook gerelateerd waren aan het verergeren van deze positieve symptomen op de ‘langere’ termijn.

Interessant aan deze studie is dat er gebruik werd gemaakt van redelijk nieuwe apparatuur welke op een makkelijke en betrouwbare manier de kwaliteit van slaap kan meten. Aan de andere kant was dit een kleine studie en bij de vervolgmeting na 12 maanden werd slechts twee derde van de UHR patiënten opnieuw gezien. Hiervan hadden slechts 2 UHR patiënten een overgang naar een eerste psychose doorgemaakt, wat het onmogelijk maakte om te onderzoeken wat slaap precies op transitie naar psychose doet.

Slaapproblemen spelen mogelijk dus een rol in de ontwikkeling van psychosen. Interventie teams zouden daarom aandacht moeten hebben voor slaapproblemen. Kortdurende CGT gericht op het verbeteren van de slaap lijkt de eerstaangewezen methode om slaapproblemen te verminderen (Meyers et al., 2012).

Jessica R. Lunsford-Avery, Monique K. LeBourgeois, Tina Gupta, Vijay A. Mittal, Actigraphic-measured sleep disturbance predicts increased positive symptoms in adolescents at ultra high-risk for psychosis: A longitudinal study, Schizophrenia Research, Volume 164, Issues 1–3, May 2015, Pages 15-20, ISSN 0920-9964, Artikel

We hebben een aantal ZoZitDatjes die over slapen gaan, neem eens een kijkje…..
Hier tref je ook nog wat algemene informatie aan over slapen en slaapverbeteren