“Het kan niet anders dan dat er iets een mijn hoofd geplaatst is, een chip of zo”

Icoon
ZZD Chip in brein

Wat is het?

Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat er een chip in hun hoofd is geplaatst. De verklaringen die zij daarvoor geven, kunnen verschillend zijn. De één hoort stemmen van binnenuit, en denkt dat die voortkomen uit die chip. Een ander denkt dat een geheime dienst, bijvoorbeeld de AIVD, hem in de gaten wil houden, of dat met een dergelijke chip gedachten kunnen worden gelezen en dat hij gecontroleerd kan worden door die geheime dienst. Ook kun je bijvoorbeeld ingevingen hebben die je niet herkent als van jezelf en denken dat je gedachten gestuurd worden. Als je op het internet zoekt kun je groepen vinden van mensen die ervan overtuigd zijn dat zij een chip in hun hoofd hebben.
En ja, als jij ook stemmen hoort, of aanwijzingen hebt dat je in de gaten wordt gehouden, of vreemde ingevingen en hebt, zou het dan ook bij jou zo kunnen zijn dat misschien er een chip in je hoofd is geplaatst? En kan dat eigenlijk wel, een chip in je hoofd?

Wat weten we er over?

We weten dat er allerlei implantaten bestaan, onder andere implantaten voor het hart. Maar ook zijn er inderdaad al mogelijkheden om chips in het hoofd te plaatsen, bijvoorbeeld om mensen met een ernstige verlamming te helpen weer controle over hun spieren te krijgen. Chips in het hoofd kunnen namelijk bepaalde impulsen of stootjes afgeven, en zo kunnen hersengebieden verbonden worden met sensoren bij de spieren. Maar is dat gedachten lezen of gedachten inbrengen? Nee, dat is het niet en kan nog altijd niet. Wel kunnen we in hersenscans meten welke gebieden in het brein actief worden, bijvoorbeeld als we ergens naar luisteren, of zien of er een chip is geplaatst.
Op internet is veel te vinden, zo ook over chips in je hoofd, maar wat is waar en wat niet? Dat is best lastig om uit te zoeken. Het is altijd goed om te kijken of mensen die daarover iets beweren ook wetenschappelijk onderzoek aanhalen en of men openstaat voor andere verklaringen. Vaak zijn mensen vooral op zoek zijn naar een bevestiging van hun ideeën en angsten. Het is dan natuurlijk heel fijn om op sites te lezen dat je niet de enige bent die bepaalde dingen ervaart, maar soms zet het je ook op een dwaalspoor. Want vaak zijn de dingen die mensen op zo’n site tegen elkaar zeggen toch een stuk minder hard te bewijzen dan zij beweren. Er wordt vaak veel te weinig gezocht naar andere verklaringen.
Wat vooral belangrijk is om te weten is dat je niet de enige bent met de overtuiging dat er een chip in je hoofd geplaatst is.

Wat kun je eraan doen?

Soms bieden artsen aan om een hersenscan te laten maken, om te laten zien dat er op die scan geen chip te zien is. Soms helpt dat en stelt je dat gerust. Dan is er kennelijk een andere verklaring voor je bijzondere ervaringen. Maar soms ben je door die scan nog steeds niet overtuigd, want je voelt toch van alles, je hoort toch zelf wat in je hoofd, dit is toch de enige verklaring voor die bijzondere ervaringen?
Wat kun je dan wel doen wanneer een hersenscans je niet of onvoldoende overtuigt? Het kan zinvol zijn om dan nog meer en ook op andere manieren op onderzoek te gaan. Niet alleen om te onderzoeken of er alternatieve verklaringen zijn, maar ook om te leren hoe je er het beste mee om kunt gaan, met wat je hoort en ervaart?
Het kan helpen om dan eens met een psycholoog in gesprek te gaan, die thuis is in Gedachten Uitpluizen, om samen een en ander eens grondig uit te zoeken. Samen kunnen jullie jouw gedachten en ideeën over de chip bespreken en wat het voor je leven betekent, en misschien komen er ook andere, behulpzame ideeën uit voort. De ervaring is dat dit gezamenlijke onderzoek soms tot nieuwe ingangen kan leiden, waardoor jij weer meer controle krijgt over de situatie.

Sensoren in het brein

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om dingen zoals elektroden in het brein in te brengen. Hoewel de ontwikkelingen hard gaan en sommige mensen met hele specifieke aandoeningen er mee geholpen zijn, is en blijft het zeldzaam. Ook gaat er altijd heel veel onderzoek en lange gesprekken met artsen (chirurgen, neurologen etc) aan vooraf. Ook de operatie zelf voor het inbrengen is een langdurige en zware operatie die niet “stiekem” gedaan kan worden.

Lees maar eens over Deep Brain Stimulation of onderzoek naar communicatie zonder spreken.

Deep brain stimulation (DBS, diepe breinstimulatie) is een behandelmethode waarbij elektroden in de hersenen worden geplaatst die elektrische signalen afgeven. Hierdoor worden specifieke symptomen onderdrukt, waardoor klachten afnemen of worden opgeheven. Lees er meer over….

Komen we ooit op het punt dat implantaten (al dan niet in het brein) communicatie zonder te spreken mogelijk maken? Lees er meer over….