Visolie bevat omega-3 vetzuren. Aan deze vetzuren worden positieve eigenschappen toegeschreven voor hart- en vaatziekten, oogfuncties en het brein. Omega-3 vetzuren zijn inmiddels ook als behandeling getest voor het risicoprofiel op psychose (UHR / ARMS). Voorheen leek het goed te werken! Maar is dat nog steeds zo?

De studie van Amminger e.a. (2010) was een tijd lang de enige die had getest of het gebruik van visolie het risico op psychose vermindert. In totaal deden 81 mensen met een ultrahoog risico op psychose (UHR) mee. De ene groep kreeg 12 weken lang omega-3 toegediend, en de controlegroep kreeg een placebo. Het effect in het voorkomen van psychose in het jaar erop was erg groot.

Maar…. eind december 2016 verscheen de grote replicatiestudie die was uitgevoerd in meerdere centra in Australië, Azië en Europa. Deze studie was van betere kwaliteit en hij was groter (304 mensen met UHR namen deel), maar kon helaas de resultaten niet bevestigen. In beide groepen had iets meer dan 11% na een jaar een psychotische episode gekregen. Ze vonden geen verschil tussen omega-3 en placebo. Terwijl de deelnemers maar liefst 6 maanden lang de omega-3 gebruikte.

Momenteel lopen er nog twee grote studies: eentje in Amerika en eentje in Europa (de ‘PURPOSE’ trial). Wat zullen zij vinden? ..

Visolie is ook geprobeerd bij mensen die reeds een psychose hebben. Een meta-analyse uit 2015 vertelt ons dat bij deze groep omega-3 niet specifiek psychose symptomen vermindert. Wel leek het andere symptomen te verminderen en het effect van antipsychotica te verbeteren. Bij mensen met een langere ziekteduur werden wisselende resultaten gevonden, soms zelfs verslechtering samenhangend omega-3 gebruik.

CONCLUSIE
Helaas nog onvoldoende bewijs dat visolie een psychose kan voorkomen bij mensen met een UHR. Over vier jaar weten we weer meer! Visolie lijkt nuttig bij mensen met reeds een eerste psychotische episode, maar dan meer voor de andere klachten en niet voor de psychose zelf. Bij mensen met een langere ziekteduur is visolie zeker nog niet aan te raden vanwege de vreemde bevindingen.

McGorry ea (2016). Effect of Omega-3 polyunsaturated fatty acids in young people at ultrahigh risk for psychotic disorders. The NEURAPRO randomized clinical trial. JAMA Psychiatry, online.
Artikel

Stafford ea (2013). Early interventions to prevent psychosis: systematic review and meta-analysis. BMJ, 346.
Artikel

Chenn ea (2015). A meta-analysis of placebo-controlled trials of omega-3 fatty acid augmentation in schizophrenia. Possible stage-specific effects. Ann Clin Psychiatry, 27(4), 289-96.
Artikel