Gedachten Uitpluizen, wat is het?

Gedachten Uitpluizen is een vorm van CGT die speciaal is ontwikkeld voor cliënten met psychotische klachten. De kern ervan is dat je in gesprek gaat met je cliënt over zijn vreemde belevingen en ongewone ideeën. Niet om deze weg te nemen, maar om samen naar zijn gedachten erover te kijken, op onderzoek te gaan en de zin van de onzin te onderscheiden.

Gedachten Uitpluizen is oorspronkelijk ontwikkeld voor cliënten met schizofrenie, maar dit hebben we in de loop der jaren verbreed naar alle psychotische klachten, los van de diagnose. Logisch, want psychotische symptomen komen twaalf maal meer voor dan enkel bij schizofrenie, bij vele stoornissen.

Behandelingen zoals Gedachten Uitpluizen zijn een middel om de doelen zoals beschreven in het hersteldenken beter te kunnen bereiken. Goede behandelresultaten zorgen ervoor dat iemand 
zijn persoonlijke doelen beter voor ogen kan krijgen en kan bereiken.’ Valkuil is om teveel te accepteren als behorende bij de “stoornis” en daardoor geen behandeling in te zetten. Andere valkuil is om teveel van behandeling te verwachten en dus pas aan herstel te werken als alles aan behandeling gedaan is…..

Herstel en behandeling gaan hand in hand, waarbij behandeling middel is en herstel doel.

Handboek FACT 2015: ‘De tijd dat psychologen geen enkele rol hadden in de behandeling en begeleiding van mensen  met ernstige psychiatrische aandoeningen lijkt definitief voorbij. Het is een aantrekkelijke en uitdagende job geworden door de diversiteit aan casuïstiek, de complexiteit en de mogelijkheid een variatie van kortdurende en langer durende interventies toe te passen.’

De website is geheel vernieuwd. Met zorg, aandacht en liefde is eraan gewerkt.
We hopen dat u, als u een foutje tegenkomt, dit aan ons door wilt geven zodat we de website kunnen verbeteren.
Onvolkomenheden, missende bestanden en andere fouten kunt u richten aan:

info@GedachtenUitpluizen.nl

Inlogprobleem?

Een aantal mensen ondervindt problemen met het inloggen. Indien je de afgelopen weken een account hebt aangemaakt en nu lijk je niet meer te bestaan……  Dan klopt dat ook, door de transitie naar de nieuwe website zijn een aantal van de nieuwe registraties verloren geraakt. Je kunt het handigste gewoon een nieuw account aanmaken.

Uitgelicht artikel

CGT bij psychose (CGTp) slecht beschikbaar: Praten naast pillen

De Zorgstandaard Psychose stelt dat Cognitieve Gedragstherapie voor psychose (CGTp) standaardzorg is. Dit betekent dat elke patiënt met psychose deze behandeling standaard aangeboden dient te krijgen. Onder de 260 ambulante psychoseteams van 19 Nederlandse GGZ-instellingen is een survey uitgezet waaraan 189 teams participeerden (73%). Deze teams behandelen samen zo’n 37.500 patiënten, waarvan ongeveer 24.000 met psychose. Dat is een kwart van de volledige groep mensen met psychose die in …

Zoeken

Zoeken
Algemene filters
Alleen exacte matches
Zoeken in titel
Zoeken in content
Zoeken in samenvattingen
Filter op berichttype
Alles selecteren
Pagina
Berichten
Downloads
Producten

Agenda

Werkplaats

Gedachten Uitpluizen is een werkwoord!

In de Werkplaats treft u materialen aan waarmee u aan de slag kunt. De beschreven protocollen in het boek volgen de belangrijkste klachtgebieden. Per klachtgebied hebben we de relevante informatie geordend. Tevens ziet u hieronder, naast de protocollen en klachtgebieden uit het boek, een los protocol voor ‘Stemmen bij kinderen’ en een website volledig gericht op ‘Trauma’.

Daarnaast zijn we bezig de bibliotheek in te richten met alle materialen uit de protocollen en nog veel meer. Hier treft u dus echt alles aan.

Klachtgebieden:

Training

De ervaring leert dat het lezen en zelfstudie een hoop goeds brengt, maar dat een training volgen tot betere resultaten leidt. Enerzijds door het systematisch aanleren van vaardigheden, anderzijds dat u zo ook intensief in contact komt met collega’s die hetzelfde werk doen en tobben met dezelfde dingen.

Wij organiseren zowel incompany als vrije inschrijving trainingen.

Bekijk alle trainingen

Laatste nieuws

Top 10 Downloads : meetinstrumenten

Icoon

Ervaringenlijst 16 items

U moet ingelogd zijn om dit bestand te mogen downloaden...
Icoon

PQ-16 Ervaringenlijst

U moet ingelogd zijn om dit bestand te mogen downloaden...
Icoon

GPTS Green Persecutory Thoughts Scales

U moet ingelogd zijn om dit bestand te mogen downloaden...
Icoon

GPTS Green

U moet ingelogd zijn om dit bestand te mogen downloaden...
Icoon

Screener TTIP

U moet ingelogd zijn om dit bestand te mogen downloaden...
Icoon

Green Paranoid Thought Scales (GPTS) Engels

U moet ingelogd zijn om dit bestand te mogen downloaden...
Icoon

Angst voor terugval (FORSE)

Icoon

PANNS score formulier Excel

U moet ingelogd zijn om dit bestand te mogen downloaden...
Icoon

BPRS score formulier Excel

U moet ingelogd zijn om dit bestand te mogen downloaden...
Icoon

VOS-R score formulier Excel

U moet ingelogd zijn om dit bestand te mogen downloaden...

Kent u deze al?

WvdT CGT is….

Bij CGT denken de meeste mensen voornamelijk aan technieken, formulieren, protocollen en richtlijnen.  Maar wat is CGT nu eigenlijk?

Regelmatig komt de vraag naar voren wat is dat nou, CGT? Of de opmerking: “Ik heb al CGT gehad en dat hielp niet.” Hoe kun je dan iets zeggen over of het wel of niet CGT is geweest?

Cognitieve gedragstherapie is een vorm …