Gedachten Uitpluizen, wat is het?

Gedachten Uitpluizen is een vorm van CGT die speciaal is ontwikkeld voor cliënten met psychotische klachten. De kern ervan is dat je in gesprek gaat met je cliënt over zijn vreemde belevingen en ongewone ideeën. Niet om deze weg te nemen, maar om samen naar zijn gedachten erover te kijken, op onderzoek te gaan en de zin van de onzin te onderscheiden.

Gedachten Uitpluizen is oorspronkelijk ontwikkeld voor cliënten met schizofrenie, maar dit hebben we in de loop der jaren verbreed naar alle psychotische klachten, los van de diagnose. Logisch, want psychotische symptomen komen twaalf maal meer voor dan enkel bij schizofrenie, bij vele stoornissen.

De website is geheel vernieuwd. Met zorg, aandacht en liefde is eraan gewerkt.
We hopen dat u, als u een foutje tegenkomt, dit aan ons door wilt geven zodat we de website kunnen verbeteren.
Onvolkomenheden, missende bestanden en andere fouten kunt u richten aan:

info@GedachtenUitpluizen.nl

Inlogprobleem?

Een aantal mensen ondervindt problemen met het inloggen. Indien je de afgelopen weken een account hebt aangemaakt en nu lijk je niet meer te bestaan……  Dan klopt dat ook, door de transitie naar de nieuwe website zijn een aantal van de nieuwe registraties verloren geraakt. Je kunt het handigste gewoon een nieuw account aanmaken.

Uitgelicht artikel

Verhoogt vroege traumatisering de kans op een transitie naar psychose?

Mensen met een psychose hebben in het verleden vaak te maken gehad met traumatische ervaringen. Ook bij cliënten met een verhoogd risico op psychose (UHR) werd dit gevonden. Of vroege traumatisering er ook voor zorgt dat er een verhoogde kans is op een transitie naar psychose bij UHR cliënten is nog niet systematisch onderzocht, tot nu.

Veel studies zijn het erover eens dat UHR cliënten vaak vroege traumatische ervaringen hebben meegemaakt. …

Grootheidswanen – ondergeschoven kindjes?

Grootheidswanen zijn – na paranoïde wanen- de meest voorkomende vorm van wanen. Naar achterdocht en paranoïde wanen wordt veel onderzoek gedaan. We krijgen dan ook steeds meer zicht op de achterliggende mechanismen en van daaruit aangrijpingspunten voor de psychologische behandeling ervan. Heel anders is het bij grootheidswanen. Er wordt verbazingwekkend weinig onderzoek naar gedaan en er is dus ook weinig bekend over mogelijkheden voor behandeling. En dat terwijl grootheidswanen als …

Zoeken

Zoeken
Algemene filters
Alleen exacte matches
Zoeken in titel
Zoeken in content
Zoeken in samenvattingen
Filter op berichttype
Alles selecteren
Pagina
Berichten
Downloads
Producten

Agenda

Werkplaats

Gedachten Uitpluizen is een werkwoord!

In de Werkplaats treft u materialen aan waarmee u aan de slag kunt. De beschreven protocollen in het boek volgen de belangrijkste klachtgebieden. Per klachtgebied hebben we de relevante informatie geordend. Tevens ziet u hieronder, naast de protocollen en klachtgebieden uit het boek, een los protocol voor ‘Stemmen bij kinderen’ en een website volledig gericht op ‘Trauma’.

Daarnaast zijn we bezig de bibliotheek in te richten met alle materialen uit de protocollen en nog veel meer. Hier treft u dus echt alles aan.

Klachtgebieden:

Training

De ervaring leert dat het lezen en zelfstudie een hoop goeds brengt, maar dat een training volgen tot betere resultaten leidt. Enerzijds door het systematisch aanleren van vaardigheden, anderzijds dat u zo ook intensief in contact komt met collega’s die hetzelfde werk doen en tobben met dezelfde dingen.

Wij organiseren zowel incompany als vrije inschrijving trainingen.

Bekijk alle trainingen

Laatste nieuws

Verband tussen psychose en eenzaamheid

Eenzaamheid wordt vaak onterecht geassocieerd met alleen zijn, maar dat is niet automatisch hetzelfde. Je kan omringd zijn door leuke mensen, maar toch een eenzaam gevoel hebben. En eenzaamheid ondermijnt …

Feeling Safe Program

Gangbare medicatie- en/of psychologische behandelingen voor paranoide psychosen niet erg effectief? Nee, inderdaad. Maar de ontwikkelingen gaan door. Er zijn nog veel andere probleemgebieden die op zichzelf al zinvol zijn …

Top 10 Downloads : meetinstrumenten

Kent u deze al?

WvdT CGT is….

Bij CGT denken de meeste mensen voornamelijk aan technieken, formulieren, protocollen en richtlijnen.  Maar wat is CGT nu eigenlijk?

Regelmatig komt de vraag naar voren wat is dat nou, CGT? Of de opmerking: “Ik heb al CGT gehad en dat hielp niet.” Hoe kun je dan iets zeggen over of het wel of niet CGT is geweest?

Cognitieve gedragstherapie is een vorm …